Afgelopen zaterdag was het zo ver! Ik ben nu gediplomeerd ponypower voor kids coach! Alles valt nu op zijn plek. Al een paar jaar ben ik kindercoach en heb al met veel kinderen een stukje mee kunnen lopen in hun ontwikkeling. Maar om het nu te combineren met mijn andere passie; de pony’s is helemaal fantastisch. Voor kinderen zal deze sociale vaardigheidscursus veel opleveren op het gebied van zelfvertrouwen, het herkennen en aangeven van grenzen, samenwerken, duidelijke communicatie, afstemmen op elkaar, noem maar op. Daardoor kom je in je kracht te staan!

De pony’s worden ingezet bij de oefeningen, waarna de vertaalslag wordt gemaakt naar de thuissituatie, school, de sportclub.. 

Het mooie van paarden en pony’s is dat ze niet oordelen. Het zijn vluchtdieren en hebben de kudde nodig voor hun overleving. Nu leven paarden niet meer in het wild, maar hun instinct tot overleving zit er nog diep in. Juist deze kwaliteit maakt dat ze enorm geschikt voor hun inzet bij de oefeningen. Paarden en pony’s hebben geen oordeel en bekijken de situatie vanuit het hier en nu. En dat doet iets met je! 

Samen met de andere cursisten hebben we ervaren wat de oefeningen met je doen. Ik heb het ervaren als krachtig en duidelijk. Eigenlijk zou ik ieder kind zo’n ponypower voor kids cursus gunnen. Een fijne bijkomstigheid is dat de coaching buiten plaatsvindt. Dat alleen al maakt dat er meer beweging is, ook van binnen. Bovendien is het in een groepje van maximaal zes kinderen. Dat betekent ook dat je van elkaar leert. Maar het groepje is klein genoeg om de kinderen alle aandacht te geven. En dat door twee gecertificeerde coaches! 

De eerste serie start morgen al. Samen met Corine Pauw van Pauwer-kindercoaching in Holthees. De eerste vijf bijeenkomsten zijn wekelijks op woensdag. Na een week of zes is er nog een terugkomdag. Elke keer komen de kinderen twee uur op locatie. In mei starten we nog een tweede cursus op locatie Holthees. In september starten we dan samen in Alverna met een cursus. Welke dag dat wordt, is nog even een vraagteken. 

Bij de cursus hoort ook een persoonlijk werkboek. Daar besteden we wekelijks wel wat aandacht aan, maar het is vooral de bedoeling dat het boek een verbindende schakel is met thuis, school, sportclub, familie.. Samen met een ouder of oma, opa, buurvrouw, grote broer/zus of andere lieve volwassene werkt het kind ongeveer een half uurtje per week in dit boek. Het mooie is dat het geleerde, dan ook duidelijk wordt bij de ouders en andere familieleden. Zo kan het kind nog meer en beter geholpen worden in verschillende situaties. 

Binnenkort zet ik informatie op mijn website over deze mooie cursus. Als je alvast meer wilt weten, kun je kijken op www.ponypowervoorkids.nl Dat is de website van de bedenkers, Jolijn Grooten en Evelien Mustert, van deze sociale vaardigheidstraining met pony’s. Ik heb er ontzettend veel zin in! 

Nelleke Phoelich, april 2021